Barbro Werkmäster

Levde 1932–2020

Adress: Svampvägen 5 A,  Malma Ringväg 70 A

Yrke: Konsthistoriker, författare och kvinnosakspolitiker. Gav ut flera böcker kring kvinnofrågor, den första Frihet  jämlikhet och systerskap år 1971 med Maud Hägg. En av de ledande inom svensk forskning och undervisning kring kvinnliga konstnärer och illustratörer, särskilt kvinnliga barnboksillustratörer. En av initiativtagarna till Centrum för kvinnoforskning vid Uppsala universitet.

Barbro föddes den 27 november i Söderhamn 1932 och avled den 16 april 2020 i Uppsala. Födelsenamn: Norling

Efter skolgång och studentexamen i Söderhamn 1952 flyttade hon till Stockholm för studier på Grafiska Institutet, som avslutades med examen 1955. Hon flyttade därefter till Uppsala för studier i konstvetenskap och avlade en fil.kand. 1969. Hon kom här i kontakt med Karin Westman-Berg och det av henne 1967 bildade Könsrollseminariet. Det fick stor betydelse för bildandet av grupp 8 eftersom flera av grundarna, inklusive Barbro själv, möttes på detta seminarium. 

 Förutom att vara forskare, handledare och föreläsare vid Konstvetenskapliga institutionen arbetade hon även som författare och konsult vid olika utställningsprojekt och gav ut flera böcker kring kvinnofrågor, den första Frihet  jämlikhet och systerskap år 1971 med Maud Hägg. Hon var en av de ledande inom svensk forskning och undervisning kring kvinnliga konstnärer och illustratörer, särskilt kvinnliga barnboksillustratörer

Hon blev år 2000 hedersdoktor vid Uppsala universitet för sina insatser inom svensk forskning och undervisning.

Källa: Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon

Wikipedia