Carin Ax

1915 – 2006

Födelseort:  Uppsala

Adress: Tripolis, Vindhemsgatan 15 A, Sommarhem i Ekeby by i Vänge

Yrke: Konstnär

Carin föddes den 26 december 1915 i Uppsala och avled här den 2 augusti 2006.

Hon arbetade i många år på Uppsala Ekeby och det var först på 50-talet som hon på allvar kunde börja ägna sig åt konsten. År 1955 var hon med och bildade Uppsala konstnärsklubb och hon var länge med i styrelsen och dess kassör.   Hon tecknade och målade hela sitt liv men hade också en skrivarådra som på 60-talet resulterade i träffsäkra dagsverser och kåserier om olika stadsmiljöer illustrerade med fina teckningar i UNT.

 Botanik var ett av hennes älsklingsämnen och många bilder från Ekeby skildrar både den vilda floran där och växterna på hennes egen tomt. Hon har berättat att Vänges moränmarker fick stor betydelse för henne då hon på 70-talet gjorde illustrationerna till boken Vår flora i färg/Kryptogamer.

Sin första separatutställning i Uppsala hade hon först 1973 men deltog tidigt i Liljevalchs vårsalong och olika samlingsutställningar i Stockholm o övriga landet. Så småningom blev dock Galleri Linneé vid Svartbäcksgatan hennes konstnärliga hemvist. Hon var också en kunnig och populär föreläsare som gärna berättade om människor och miljöer i sin stad och om vilda blommor och odlade växter i Ekeby by.

Wikipedia

Related Images: