Ida Norrby

Levde 1869–1934

Ida bodde på S:t Johannesgatan 9 i kvarteret Fjärdingen. Fackskolan hade adress, Trädgårdsgatan 14.

Ida Norrby föddes den 27 februari 1869 i Kalmar och avled den 19 februari 1934 i Uppsala. Idas föräldrar hade 14 barn och Ida fick som tvååring komma till fosterföräldrar, fosterfadern var hennes egen farbror. Carl och Jane Norrby hade inga egna barn och ville hjälpa sina ekonomiskt pressade släktingar.

Ida hade just fyllt tio när hennes fosterfar blev professor i teologi och familjen flyttade till Uppsala. Lilla Ida fostrades i Herrans tukt och förmaning och lärde sig att ta ansvar, tro på Gud och aldrig svika sina plikter.

Idas fostermamma organiserade den första husliga utbildningen i huslig ekonomi i Sverige och  såg till så att Ida blev lärarinna vid Uppsala Enskilda läroverk där professor J.A. Lundell var rektor.

År 1895 invigdes den nya Fackskolan vid Slottsgränd med Ida Norrby som föreståndarinna. Verksamheten växte och 1911 öppnades i Fackskolans regi ett barnhem i Svartbäckens arbetarkvarter, vilket blev det första daghemmet i Uppsala.

1894-1933 utgav Ida som redaktör klassikern Hemmets kokbok som kom att bli en verklig bestseller. Huvudredaktör var Ida Norrby.  Hon hade nu gjort Fackskolan till till en akademi i det akademiska Uppsala och gett det husliga arbetet ett ökat anseende.

 Ida satt i Uppsala stadsfullmäktige 1919–1930.  Hon är begravd på Uppsala gamla kyrkogård.

Wikipedia

SKBL

Related Images: