Inga Löwdin

Levde 1917–2008

Födelseort: Gamla Uppsala

Född: Svennbeck

Adresser: Sysslomansgatan 25 A, Tegnergatan 36 C

Yrke:  Lärare, rektor, idrottsledare aktiv idrottare i simning, skidåkning och orientering.

Inga var född den första maj 1917 och avled 2008.  Hon tog studenten i flickläroverket Magdeburg 1936 och blev Fil.mag. vid Uppsala universitet 1939. Hon började tidigt att simma och vann flera priser för sin skola men övergick till skidåkning och orientering och var framgångsrik inom båda sporterna. Hon har själv berättat att orienteringen från början var ett sätt att få god träning för skidåkningen men att den snabbt blev lika viktig för henne.

Det ansågs länge olämpligt att kvinnor tävlade på skidor och norrmännen var negativa till beslutet när kvinnor första gången fick tävla vid skildolympiaden på Holmenkollen 1952. Inga var lagledare för det kvinnliga OS-landslaget på skidor från starten och ända till 1970.  Hon var också från 1949 ensam kvinna i det internationella skidförbundets kommitté för längdskidåkare (FIS) och åren 1951–71 ledamot av Riksidrottsförbundets styrelse. Hon deltog som funktionär i 10 olympiader och 14 världsmästerskap.

Hon var yrkesverksam som lärare i historia och samhällskunskap, studierektor på Linnéskolan i 15 år och avslutade sin yrkesbana som rektor för den kommunala vuxenutbildningen i Uppsala. Hon anlitade också på 70-talet som skolkonsulent i Skolöverstyrelsen och expert i utbildningsdepartementets studiereseutbildning.  Hon kombinerade utbildning och idrott och var helt följdriktigt år 1986 med och bildade en idrottshistorisk förening i Uppsala och var dess ordförande de första 15 åren.

Källa:  Uppsalakvinnor

SKBL

Wikipedia

Related Images: