Mari Simmulson Saretok

Levde 1911-2000

Födelseort: S:t Petersburg i Ryssland

Födelsenamn: Peterson-Särgava

Adress: Luthagsesplananden 14

Yrke:   Keramiker skulptör och konstnär

Mari Simmulson föddes den 23 november 1911 i Sankt Petersburg i Ryssland av estniska föräldrar. Familjen flydde 1919 tillbaka till Tallinn där hon växte upp. Efter studentexamen 1930 utbildade hon sig till konstnär och studerade bl a keramik, det material hon sedan helst  uttryckte sig i.  Hon flyttade år 1937 som stipendiat till Arabia i Helsingfors och lärde där känna den svenska konstnären Tyra Lundgren, som senare introducerade henne för Wilhelm Kåge på Gustafsbergs porslinsfabrik. 

Efter studier till skulptör i Munchen och Tallin kom hon hösten 1944 som flykting till Sverige. Gift med Paul Saretok. Familjen hade en dotter.  Mari anställdes på nyåret 1945 som konstnär på Gustavsbergs studio där hon fick skulptera fritt i stengodslera och 1948 debuterade med en utställning i Gustavsberg butik i Stockholm. Hennes makes studier vid Uppsala universitet gjorde att hon sökte sig till Uppsala Ekeby AB där hon anställdes 1949 och sedan blev kvar i 23 år.  

Hon arbetade främst med fristående figurer samt vaser, skålar och annat nyttogods. Hon utförde även flera utsmyckningar av offentlig miljö som exempelvis stora väggdekorationer i Upplandsbankerna i Enköping och Västerås. 

Mari Simmulson introducerade en metod att måla med nitrater på rågods som var mycket giftig men gav ett fint keramiskt måleri. Hennes målade arbeten har ett bildspråk med rötter i baltisk och rysk folkkonst.

Hon avled den 7 november 2000 och är begravd i minneslunden på Uppsala gamla kyrkogård.

Wikipedia

Källor: Uppsalakvinnor och Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon

Related Images: