Marika Stiernstedt

Marika Stiernstedt omkring 1918. Foto: Henry B. Goodwin

Levde 1875-1954

Födelseort Stockholm

Adresser i Uppsala Fader Wilhelm Stiernstedt bodde i Domkyrkoförsamlingen. Hon ska ha bott här under barndomen till 1888. Fadern Leonard Wilhelm Stiernstedt bodde i Kemikum som låg på Thunbergsvägen 3. 1880 bodde hennes far på Kungsgatan 65

Yrke sysselsättning författare. Mest uppskattade böcker numera är ”Fröken Liwin” som beskriver motsättningarna mellan mor och dotter och det ensamma åldrandets problem, ungdomsboken ”Ulla Bella” samt memoarvolymerna ”Mitt och de mina” och ”Adjö min gröna ungdom”(1930).

Viktigaste insatser”. Hon var tillsammans med Hjalmar Branting en av de första som uppmärksammade det armeniska folkmordet, som hon skriver om i boken ”Armeniernas fruktansvärda läge” (1917).

Annat av intresse Hon var en socialist från aristokratisk miljö. Fadern var friherre. Hon var gift med Lubbe Nordström i sitt andra äktenskap, vilket finns skildrat i boken ”Kring ett äktenskap”. Hon fick Samfundet de Nios stora pris 1917 och invaldes året därpå som ledamot i samfundet. Hon har också varit ordförande i Sveriges författarförening 1931-36 och 1940-43.

Sv.m.wikipedia.org

www.skbl.se artikel Lisbeth Larsson

Related Images: