Mathilde Wigert Österlund

Foto Gunnar Sundgren, källa SKBL

Levde1873-1943

Födelseort Jönköping Födelsenamn Wigert

Adresser i Uppsala 1908 bodde paret Wigert och Österlund i Bruno Liljefors ateljé i Kvarnbo utanför Uppsala. Några år senare flyttade de till en villa på Geijersgatan 18 i Luthagen. Där blev paret den självklara medelpunkten för de uppsaliensiska konstnärerna. Sista åren av sitt liv bodde hon i en ateljevåning på Odensgatan 17, i kvarteret Vindhem i Luthagen.

Konstnär, tecknare, grafiker och författare. Hon reste till Paris där hon studerade 1903-1904 och gjorde därefter en lång studieresa till Berlin, London, Nederländerna, Belgien och Frankrike 1906-07. Hennes konst består av ett stämningsskapande skymningsmåleri med stadsbilder. Senare i livet började hon skriva och ge ut böcker på egen bekostnad.

En mental kris senare i livet ledde till sjukhusvistelse på Ulleråkers sjukhus och under tiden där tillverkade hon en applikationsbonad ”Den svarta kalken” som skänktes till Uppsala Domkyrka 1931 och finns i sakristian där.

Mathilde upplevde en hemsk händelse en höstdag 1885, som blev ett traumatiskt minne för henne. Hon lyssnade tillsammans med närmare 50000 personer på Christina Nilsson som sjöng från balkongen på Grand Hotell i Stockholm. När folkmassan skulle skingras efteråt råkade de i panik i den stora trängseln, 16 kvinnor och två flickor trampades till döds och sjuttio personer skadades. 

wikipedia.org

Kulturpersoner.uppsalakyrkogardar.se

Skbl.se  art.Gunnel Furuland

Related Images: