Inlägg från en skribent

Vår styrelsemedlem Cristina Wahlström har hållit föredrag om många saker, bland annat om Ester Blenda Nordström. Här presenteras  text av Ing-Marie Anderssson som besökt  utställningen om Ester Blenda Nordström. Utställningen har nu slutat, men återkommer till Skarhults slott våren 2020.

Ester Blenda Nordström på Skarhults slott

Utställningen om Ester Blenda Nordström på Skarhults slott i Skåne är mycket lärorik och lite gripande. Den pågick till början av oktober. Ester Blenda lade grunden till begreppet Wallraff, långt tidigare än kollegan Gunter Wallraff gjorde sitt berömda reportage.

Utställningen på Skarhult bestod av saker hon ägt, foton och många informativa och välskrivna texter. Man fick en  bra bild av hennes  personlighet och olika ingångar till hennes liv.

Ester Blenda föddes i Stockholm 1891 men tillbringade mycket av barndomen på föräldrarnas gård i Småland. Hon var lite av en pojkflicka och gjorde många ”hyss”. Skolan gick inte bra i början, men bättre med tiden. När hon var 20 anställdes hon som volontär på Stockholms Dagblad, sedan arbetade hon på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

1914 gjorde hon det som blev hennes genombrott. Hon tog tjänst som piga på en gård i Sörmland för att visa på deras dåliga arbetsförhållanden. Hennes bok En piga bland pigor blev en succé. Men inte hos arbetsgivaren. Visst var namn på gården och de anställda inte de riktiga, men många kände igen platsen ändå.

Efter en resa till Lappland, då hon blev fascinerad av folket och miljön, arbetade hon som lärare vid samernas nomadskola. Hennes bok Kåtornas folk gav en medkännande men en smula romantisk bild av samernas liv, vilket gav en del kritik. Efteråt hade hon svårt att skiljas från eleverna. Det var ömsesidigt.

1917 sade hon upp sig från Svenska Dagbladet och började på  Ultuna lantbruksinstitut. Hennes dröm var att bli bonde. Vid den tiden skrev hon även sin första barnbok om yrvädret Ann-Mari Lindelöf, En rackarunge. Boken utgick från hennes egen barndom. I sin tur inspirerade detta troligen till att Astrid Lindgren senare skulle skriva om Pippi Långstrump.

Under första världskriget reste hon till Finland för att hjälpa lindra den stora nöden. Väl där fick hon ta sig fram på skidor. Hon skrev  artiklar och satte igång verksamhet med matsändningar till de nödlidande.

Inspirerad av sin gode vän Evert Taube reste hon sedan mycket, både i USA och Sydamerika. Hon reste även till Japan, till Spanien och  åter till USA. Nu tillsammans med sin väninna Carin Waern Frisell. Troligen var de ett kärlekspar. De kunde inte visa sin kärlek offentligt, det var absolut inte accepterat då, till och med olagligt. Hon var även god vän med ”Kirunakungen” Hjalmar Lundbohm. Han lär till och med ha friat, men fick korgen. Hon träffade senare sin blivande man, René Malaise som var upptäcktsresande och entomolog. Anledningen till äktenskapet från hennes sida var till största delen, att hon skulle kunna följa med honom på en expedition till Kamtjatka. Det var omöjligt om de inte var gifta. Det var ett mycket tufft liv, men hon klarade det. Snart blev det skilsmässa, men även en bok, I vulkanens skugga.

När hon kom hem, ville hon förverkliga sin dröm om en gård. Hon arrenderade en gård i Sörmland, Bjursnäs. Hon hade tidigare gått  lantbruksutbildning. På gården fortsatte hon skriva sina populära barnböcker. Mot slutet av sitt liv bodde hon under vintrarna alltmer  i Stockholm. Hennes hälsa hade börjat svikta på grund av ökande alkoholproblem och opiumberoende. Hon drabbades också av stroke. Dessutom fick hon ekonomiska problem.

Ester Blenda Nordström dog 15 oktober 1948, 57 år gammal. Hon sade i intervjuer mot slutet att hon inte alls hade lust att resa längre, men på frågan om vad hon tyckte som sitt liv svarade hon ”Jag har njutit varje minut!” Vill man veta mer om denna fantastiska kvinna rekommenderas Fatima Bremmers biografi Ett jävla solsken

                                                                                  Ing-Marie Andersson

Ester Blenda Nordström uppe i masten på M/S Balbao på väg till Sydamerika år 1920. Källa skarhult.se

Related Images: